موفقیت ایران در شکار پهباد کانون توجه اندیشکدههای آمریکایی
پایگاه اطلاع رسانی سپاه عاشورا: اندیشکدههای آمریکایی رویدادهای اخیر در دو کشور ایران و سوریه را در صدر اولویتها قرار داده و آنها را پوشش دادند. موفقیت ایران در شکار هواپیمای جاسوسی «سیا» نیز مورد توجه این مراکز قرار گرفت و بازتاب گسترده ای در آنها داشت.
به گزارش فارس، اندیشکده "مطالعات آمریکایی و عربی در واشنگتن" در گزارشی به قلم "دکتر منذر سلمیان" رئیس این مرکز به مرور اندیشکدههای جهان در هفته گذشته پرداخت.
اندیشکده های آمریکایی، رویدادهای اخیر در دو کشور ایران و سوریه را در صدر اولویتها، قرار داده و آنها را پوشش دادند. به ویژه رزمایش بی سابقه و جسورانه سوریه در استفاده از مهمات جنگی، از جمله موشکهای دور برد که پیامی به ترکیه و دشمن صهیونیستی تلقی شد و همچنین، موفقیت ایران در شکار هواپیمای جاسوسی وابسته به «سیا» در خاکش، بدون هیچگونه آسیب به تواناییها و تکنولوژیهای پیشرفته این هواپیما که باعث افزایش جنگ رسانهای بین این دو کشور شد.
پژوهش دورهای کنونی، شامل بررسی سلسله جنگهای الکترونیک ایران و آمریکا در سایه افزایش ترورهای استعدادهای علمی ایران، افزایش ویروسهای الکترونیک در مراکز هستهای این کشور و انفجارهای مبهم در تعدادی از مواضع نظامی و کشف ماهیت و چگونگی جنگ الکترونیک پیشرو در قرن 21 است. در این باره شواهدی از گذشته نزدیک نیز ارائه میکنیم. این هفته هفتادمین سالگرد هجوم گسترده ژاپن به اهداف استراتژیک نظامی آمریکا در اقیانوس آرام است؛ از این رو به اشتباهات ژاپن در آن زمان پرداخته و همچنین اتکا به زرادخانه نظامی در جنگها، که شبیه تفکر نظامی آمریکا است را بررسی خواهیم کرد.
- ایجاد اختلال در برنامه هسته ای ایران
مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی سلسله انفجارها و ترورهای اخیر، در ایران را بررسی کرده و کوشیده تا ادعاهای خود را اینگونه القا کند: «با وجود اصرار مسئولان ایرانی در این که انفجارها ناشی از مسائل فنی است، اما این ادعاها بازتابی نداشته است. خصوصا اگر عامل همزمانی میان آنها را در نظر داشته باشیم. علی رغم اینکه جزئیات این حوادث آشکار تاکنون فاش نشده است، اما قطعا نشانی از تلاشهای عوامل خارجی فعال با ایجاد مشکل در مسیر برنامه هستهای و موشکی این کشور، مشهود است.»
- بهترین گزینه در میان بدترین گزینهها
اندیشکده مطالعات دفاعی از زاویهای مشابه، مسأله را کنترل ایران هستهای میداند. در گزارش این مرکز میخوانیم: «اتخاذ سیاست کنترل و بازدارندگی از سوی آمریکا پس از ورود ایران به باشگاه کشورهای هستهای، مسألهای است که پیشبینی میشد. اما قطعا نمیتوان همگام با شور و اشتیاق گسترده تعدادی از محافل تصمیم گیرنده، پیش رفت.»
در حقیقت، قدم نهادن در مسیر کنترل و بازدارندگی، احتمالا به سبب نظریه معروف مجهول بودن خطرها و هزینههای ذکر شده است. زیرا کنترل و بازدارندگی بهترین گزینه در میان بدترین گزینههاست. با این وجود، نباید فکر کرد که این دو روش را نوعی ماجراجویی ساده و کم هزینه دانست. در حقیقت دیگر نباید این مسأله را یک گزینه فرض کرد بلکه باید آن را مسألهای حیاتی دانست.»
- تحریم بانک مرکزی ایران، اقدامی بی اثر
اما شورای روابط خارجی ، درباره کارآمدی تحریم بانک مرکزی ایران با هدف مجازات ایران به سبب برنامه هستهای این کشور، تردید کرده و مینویسد: «این گام، باعث کاهش منابع نفتی عرضه شده در جهان و افزایش قیمتها خواهد شد. ایجاد موانع در مسیر بانک مرکزی ایران که تنها کانال ورود درآمدهای نفتی به این کشور است، باعث کاهش میزان صادرات نفت ایران خواهد شد. علاوه بر اینکه ایران تهدید کرده است، هرگونه تلاش ضد صادرات نفتی کشور باعث دو برابر شدن قیمت نفت خام یعنی حدود 250 دلار برای هر بشکه خواهد شد، آمریکا نیز در تأثیر این تحریمها در صادرات نفتی ایران به چین، بزرگترین شریک نفتی ایران، تردید دارد.»
- ادامه شکستهای آمریکا در مصر
مرکز سیاست امنیتی اما، به انتخابات اخیر مصر پرداخته و آن را از جمله شکستهای آمریکا در این کشور معرفی میکند و این گونه ادامه میدهد: «نابینایی ارادی دولت اوباما در برابر خواستههای حقیقی اسلامگراها که شامل اعمال احکام شریعت به قیمت آزادی – همان طور که انتظار میرفت – به پیروزی این نگرش کمک کرد. در صورتی که این وضعیت ادامه داشته باشد، سوء اداره حکومت استبدادی رجال دینی، مکانش را به سوء اداره و حکومت استبدادی لیبرالها داده، که این مسأله به ملتی آسیب میرساند که به زودی دوباره قیام کرده و در این راستا، علیه آمریکا نیز قیام خواهد کرد.»
- انتخابات کنونی مصر، زمینه مناسب انتخابات آینده
اما اندیشکده هادسن انتخابات را عاملی برای ایجاد زمینهای مناسب برای انتخابات آینده دانسته و به مشارکت ضعیف زنان و قبطیها اشاره کرده و درباره میزان آرای دیگر گروههای سیاسی شرکت کننده در انتخابات، پرسش کرده است.
- نشانی از عقبنشینی نظام اسد دیده نمیشود
سوریه اما سهم موسسه کارنگی بود. مدیر دفتر این موسسه در بیروت، به وسیله ویدئوکنفرانس میزبان «پل سالم»، بود. وی تاکید کرد با وجود افزایش اعتراضات و تحریمهای اتحادیه عرب، ترکیه و اتحادیه اروپا نشانی از عقبنشینی نظام اسد دیده نمیشود. این مؤسسه تاکید میکند که اوضاع سوریه با هر فرجامی، به شدت بر دیگر کشورهای منطقه تأثیر گذار خواهد بود. اما اگر تقدیر این باشد که این نظام سقوط کند، ایران، پس از جنگش با عراق، بزرگترین شکست استراتژیک را تجربه خواهد کرد.
- قدم بعدی: کمک به ارتش آزاد سوریه
طبیعی است که اندیشکده صهیونیستی واشنگتن در امور سوریه دخالت کرده و به مسأله «ارتش آزاد سوریه» بپردازد و مدعی شود که بر عکس شبه نظامیان شورشی لیبی این نیرو، از سربازان حرفهای فراری از ارتش تشکیل شده است. این مؤسسه مینویسد: «نظام اسد نمیتواند بدون کشتار عمل کند، اما ارتش آزاد سوری قواعد بازی را تغییر داده است. طوری که نظام از این پس نمیتواند بدون پرداخت هزینه، به کشتار شهروندان بپردازد زیرا پس از رودررویی با نیرویی مسلح، مجبور به دادن تلفات خواهد شد. قطعا فشارهای پیوسته بر نیروهای حکومتی، همراه با افزایش کشتار شهروندان، عامل فرار تعداد بیشتری از سربازان ارتش بوده و به طور کلی باعث تشدید درگیری خواهد شد.»
همزمان با افزایش تأثیر ارتش آزاد سوریه در نتایج نهایی، آمریکا و همپیمانانش باید با عناصر این گروه ارتباط برقرار کرده و با ماهیت آن بیشتر آشنا شوند. به وسیله این ارتباط و کار اطلاعاتی میتوان به پرسشها درباره ماهیت، امکان تبدیل به این نیرو به نیرویی مسلح و نقش اسلامگراها در این ارتش پاسخ داد. اگر نتایج مثبت بود، باید هر جایی که سلاح و برنامهریزی آمده باشد، از ارتش آزاد سوریه حمایت کرد. اگر کانالی برای انتقال سلاح، مشورت، آموزش و پول وجود نداشت، میتوان از کانالهای سری استفاده کرد.
- ترکیه؛ الگوی دمکراسی منطقه
موسسه کارنگی به مسأله ترکیه و امکان تجویز نسخه دمکراسی این کشور در منطقهای مملو از نظامهای استبدادی، پرداخت. این موسسه تاکید کرد «نقش ترکیه در ایجاد الگویی برای دمکراسیهای جدید، فرصتی برای فعال سازی همکاری این کشور با غرب است». این مسأله قطعا بهتر خواهد بود زیرا به جای افزایش تکرویهای ترکیه در سیاست خارجی، از این کشور میتوان برای ایجاد لیستی چند جانبه، برای برنامه گسترده تغییر، در تمامی جهان عرب استفاده کرد. هماهنگی نقش ترکیه با غرب در تقویت دمکراسی و حکومت قانون در جهان عرب به معنای این است که نمونه ترکیه نه فقط در سیاست منطقه نقش مهمی داشته بلکه میتواند فراتر از منطقه نیز نمونهای موفق باشد.
- پس از انقلاب؛ اسلامگراها به قدرت میرسند
موسسه بروکینگز اما سعی میکند وظیفه حکومتها را از نظر افکار عمومی عربی مشخص کند. این موسسه در گزارشی مینویسد: «در حقیقت، دلایل و شواهد زیادی از طریق نظرسنجیهای انجام شده توسط ما و دیگران، نشاندهنده افزایش شکاف میان مردم و حکومتهاست.»
علاوه بر این نزدیکی به ارکان دولت که یکی از عوامل هویت ساز دولت و حکامی است که در طول زندگی اکثر افراد جامعه، بر کرسی قدرت تکیه زدهاند، نیز کاهش یافته است. این ارکان دولت به وسیله ابزارهای رسانهای بینالمللی عاملی در تقویت هویت اسلامی، فراتر از مرزهای کشورها شدهاند. ناگهانی بودن خشم و اهداف قیامهای عربی در تونس و مصر، کمتر از توانایی مردم در تبدیل این خشم پنهان به بسیجی عمومی و فعال با توانایی به چالش کشیدن نظامها اهمیت دارد. به خصوص که این مردم فاقد سازمانهای فعال یا رهبران با تجربهاند.
در همین زمینه، پیشبینی میشود که در انقلابهای احتمالی جهان عرب، اسلامگراها که از سازماندهی قویتری بهرهمندند، به قدرت برسند؛ نه لیبرالهایی که در گذشته به کرسی قدرت تکیه زده بودند.
- حمله به سوریه بدون قطعنامه شورای امنیت
به سوریه باز میگردیم. شورای روابط خارجی به گزینههای پیشروی آمریکا برای سرنگونی نظام رئیسجمهور سوریه پرداخت. این موسسه مینویسد: «حتی اگر امیدی به صدور قطعنامه از شورای امنیت نباشد، ناتو، اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس، همگی میتوانند پوشش لازم برای دخالت چندین سویه را فراهم کنند.»
برای اینکه کمی حافظهمان فعال شود، خوب است کوزوو را به یاد بیاوریم که بیل کلینتون بدون اجازه شورای امنیت در آن دخالت کرد. علی رغم اینکه اقدام آمریکا به تنهایی مطلوب نیست؛ اما برای انگیزه و ایجاد یک پیمان فعال، نیاز است که آمریکا رهبری را بر عهده گیرد. این یعنی اینکه اوباما باید تصور بقای اسد در سلطه را کنار گذاشته و اقدامات لازم برای سرنگونیاش را انجام دهد و از پیامدهای سوء جسمی و روحی ادامه این وضع بر ملت سوریه کاسته و زمینه را برای ساخت سوریهای آزاد هموار سازد.
- تحلیل
- افزایش شیوههای جنگ سری آمریکا و اسرائیل علیه ایران
در سایه پیشبینیها مبنی بر امکان هجوم هوایی آمریکا و اسرائیل برضد پایگاههای هستهای ایران، میتوانیم ادعا کنیم که آنها تصمیم گرفتهاند است که جنگی با مشخصات قرن 21 را، علیه جمهوری اسلامی آغاز کنند.
غرب به جای استفاده از سلاحهای کلاسیک مانند بمبها، جنگندهها و موشکها از سلاحهایی چون ترورهای هدفمند، حمله سایبری و اقدام به اعمال تخریب آمیز استفاده میکند.
انفجاری که در تاسیسات نظامی سوخت موشکی، در 12 نوامبر رخ داد از جمله انفجارها مبهمی است که در دو سال گذشته در تاسیسات نظامی ایران به وقوع پیوسته است. اما انفجار اخیر که چندین ساختمان را کاملا ویران ساخت و 17 نفر از جمله سردار حسن تهرانی مقدم مؤسس برنامه موشکی ایران جان خود را از دست دادند، خطرناکترین آنها بوده است.
اما مسئله فقط در این حد نیست زیرا بسیاری از ناظران مسائل ایران معتقدند که کارشناسان رایانهای آمریکایی و شاید با همکاری همتایان اسرائیلیشان به وسیله ویروس استاکسنت که برای افزایش سرعت چرخش دستگاههای سانتریفیوژ و در نتیجه از بین رفتن این دستگاهها طراحی شده است، توانستهاند وارد شبکه کامپیوتری کنترل کننده تاسیسات هسته ایران شوند. از سوی دیگر، دو تن از بارزترین دانشمندان فیزیک هستهای در نتیجه عملیات ترور کشته شده و یکی دیگر از این دانشمندان نیز زخمی شده است. این ترورها به وسیله بمبهای دست ساز صورت گرفته است.
اما درباره ویروس استاکسنت باید بگوییم که طراحی فوقالعاده این ویروس نشان از مهارت عالی متخصصان حرفهای سازمان سیا دارد. این ویروس با استفاده از 4 حفره امنیتی ذاتی و جداگانه در سیستم عامل ویندوز که به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد، قصد داشت بر دستگاههای کنترل صنعتی که توسط شرکت زیمنس آلمان طراحی شده است، تسلط یابد.
مسألهای که نشانگر امکان نفوذ و ایجاد آسیب از طریق برنامههای کامپیوتری تجاری که کارخانههای مختلف در جهان را کنترل میکند، دارد.
تعدادی از کشورها هشدار دادهاند که یکی از شیوههای جنگی آینده، حمله به تاسیسات صنعتی و اقتصادی دشمنان از جمله نیروگاهها و مراکز تولید انرژی، خطوط انتقال نفت و دستگاههای کنترل هواپیماهاست.
در همین زمینه، موفقیت ایران در کنترل هواپیمای جاسوسی بدون خلبان فوق پیشرفته وابسته به سازمان سیا؛ ضربه بزرگی به آمریکا بود. ایران توانست پس از اینکه این هواپیما را به طور سالم در خاکش فرود آورد، آن را تصاحب کند و آن را برای اولین بار، برای جهانیان به نمایش بگذارد.
این گونه مسائل باعث میشود آمریکا، اسرائیل و دیگر کشورهای غربی، برای از بین بردن توان نظامی و تکنولوژیکی ایران تلاش کنند. طبیعی است که اسرائیل بخواهد برنامه هستهای ایران را متوقف کند. همانطور که در تصریحات متعدد رسانهای بر نیت این کشور در حمله نظامی با این هدف تاکید میکند.
کشورهای دیگری که از پیشرفت برنامه هستهای ایران واهمه دارند نیز از این اقدام استقبال میکنند. پس از تحقق این هدف، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و کشورهای مختلف اروپایی به ایرانی مینگرند که فلج شده و علاوه بر ناتوانی در اعمال نفوذ در منطقه، از پاسخ به این ضربه سخت به محور مقاومت و دیگر شاخههایش در سوریه، لبنان و فلسطین، ناتوان است. شکی نیست که ترکیه بیشترین سود را از کاهش نفوذ و نقش ایران خواهد داشت.
هنگامی که دوباره ویروس استاکس نت را بررسی میکنیم، چندین دلیل نشان دهنده شرکت چندین طرف، در ایجاد این ویروس است. آمریکا از زبان «گری سیمور» هماهنگ کننده سازمان منع انتشار سلاحها و سلاحهای کشتار جمعی وابسته به کاخ سفید، گفت: «ما خوشحالیم که ایرانیها در سانتریفیوژها دچار مشکل شدهاند و ما (آمریکا و همپیمانانش) تمام تلاش خود را با هدف افزایش مشکلات ایرانیها، انجام خواهیم داد». احتمال میرود کشورهای دیگری همانند اردن و فرانسه در طراحی این ویروس شرکت داشته باشند. در اقدامی جدید، روزنامه واشنگتن پست آمریکا اخیرا گزارشی درباره نفوذ الکترونیک به سیستمهای آمریکایی منتشر کرده است. دستگاههای امنیتی آمریکایی اعتراف کردهاند که چندین تلاش برای نفوذ به کامپیوترهای فوق سری وزارت دفاع آمریکا، موفق بوده و آنها در این زمینه روسیه را متهم کردهاند. این گزارش میافزاید که این تلاشها در سال 2008 رخ داده و تاکید میکنند که از جمله مهمترین نفوذها به سیستمهای کامپیوتری سری آمریکا بوده است.
این روزنامه به نقل از منابع عالی رتبه، حجم و زمان این نفوذ را نقل نکرده و فقط تاکید میکند که این ویروس به تمامی دستگاههای شخصی متصل به شبکه سری نفوذ کرده و تمامی برنامهها و طراحیهای هندسی سیستمهای نظامی سری را به مقصدی نامعلوم فرستاده است.
این گزارش میافزاید که این ویروس ماهها در شبکه بسته نظامی فعال بوده و سپس توانسته است که به دستگاههای نظامی یکی از کشورهای ناتو – احتمالا فنلاند- نفوذ کند.
پس از آن، آژانس امنیت ملی مطلع شد که این ویروس فقط در شبکههای سری وزارت دفاع و خارجه آمریکا فعال نبوده بلکه به سیستمهای ارتباطی - اطلاعاتی در نقاط مختلف جهان نفوذ کرده است.
خطر بیش از حد مسأله، مقامات امنیتی نظامی آمریکا را واداشت که اقدامات امنیتی و حمایتی را دوباره تنظیم کرده و گروهی نظامی متخصص در امنیت شبکههای کامپیوتر را برای جلوگیری از سرقت الکترونیک، تشکیل دهند.
- جنگ، نسخه قرن 21
خوب است دوباره نگاهی به استراتژیهای جنگی رایج در آخرین جنگ جهانی انداخته تا بهتر لایههای مرکزی در نقشههای هجومی را درک کنیم. دریاسالار ژاپنی «یاماموتو» به خوبی قانون هدف گیری استراتژیک را تکمیل کرد. هفته جاری هفتادمین سالگرد عملی کردن حمله همزمان ژاپن به نیروهای انگلیسی، هلندی، استرالیایی، آمریکایی و مراکز استراتژیک آنها در اقیانوس آرام است. مشهورترین این حملات، حمله گسترده هوایی به بندر «پرل هاربر» در جزیره هاوایی است.
یاماموتو قصد داشت کاملا خطوط اتصال و حمل و نقل حساس ناوگان دریایی آمریکا در اقیانوس آرام را از بین ببرد. وی معتقد بود که موفقیت در این مسأله باعث کنترل خودکار دیگر تاسیسات حساس در این اقیانوس بوده و این همان اتفاقی بود که برای چندین ماه پس از این حمله رخ داد.
یاماموتو نسبت به ادامه کارآمدی راههای کمک رسانی با مبدأ و مقصد استرالیا هشدار داده و تاکید کرد که در دراز مدت شکست این راهها در کمک رسانی به تاسیسات صنعتی آمریکا، آشکار خواهد شد.
مشهور است که یاماموتو که از دانشگاه برجسته هاروارد فارغالتحصیل شده و به خوبی نسبت به برتری سیستم تولیدی آمریکا نسبت به همتای ژاپنیاش آگاهی داشت، در جنگ با آمریکا مردد بود.
پس از این یادآوری تاریخی، به این نتیجه میرسیم که اصل حملات کوچک، که در ایران استفاده میشود، برگرفته از اقدامات یاماموتو علیه رهبری امپراتوری بزرگ در آن زمان بود. زیرا که جنگی که اکنون در ایران رخ میدهد، تاسیسات حیاتی در برنامه هسته ایران و خصوصا دانشمندان و متخصصان مشرف بر توسعه و پیشرفت این برنامه را مورد هدف قرار داده است.
از سال 2007 تا کنون چهار تن از دانشمندان شرکت کننده در برنامه هسته ایران به وسیله بمب، گلوله یا سم به قتل رسیده و قربانی پنجم هم اکنون به اثر بمب گذاری در خودروی شخصیاش، در حال درمان است.
آخرین قربانی جوان، داریوش رضایی نژاد 35 ساله، در حالی که منتظر خروج دختر کوچکش از مهد کودک بود، به ضرب گلولهای به قتل رسید.
در جنگهای گذشته حمله به خطوط ارتباطی و انتقالی امری حیاتی بود. اما امروزه حمله به شبکه های کامپیوتری این نقش را ایفا میکند. ویروس استاکسنت، حلقه تولید حیاتی در سلسلهای از صنایع تبدیل اورانیوم طبیعی به اورانیوم غنی شده، برای استفاده از بمبهای هستهای را مورد هدف قرار داد.
قطعا فرماندهی ایران اهمیت بسیاری به این سلسله انفجارها و ترورها داده و آن را عملی خصومتبار در حد و اندازه اعلام جنگ میداند اما کشورهای غربی از اهمیت پاسخ اعلام شده میکاهند.
ایران نیز سلسله اقداماتی فوری با هدف تقویت جبهه داخلی اتخاذ کرد. از جمله آنها اعلام حالت خطر شدید به سپاه پاسداران، انجام مانور بازدارندگی جنگندهها و تغییر مکان مخازن موشکی به مناطقی امنتر، بوده است.
علی رغم اینکه ایران شاهد اعمال تخریبی و ترورهای شگفتآوری است اما این مسأله در سایه بحرانها و درگیریهای جدید این دوره، غیر قابل پیشبینی نیست.
استفاده از این راهها برای دستیابی به اهداف جنگی با هزینه کمتر صورت میگیرد. خصوصا پس از شکست آمریکا در افغانستان و عراق، اگر به هزینه آغاز جنگی کلاسیک توسط آمریکا و همپیمانانش، در سایه توازن کنونی قوای بینالمللی همراه نتایج آن ضمانت شده توجه کنیم.